DESPRE MINE

În calitate de consilier sunt “omul cu întrebarile”. Îți pun atâtea întrebări până înțelegi singur care e de fapt răspunsul; cea mai faină parte e să afli că mereu ai avut răspunsul… și după un timp vei reuși să faci singur ce facem împreuna. Te ghidez să înveti să te descoperi și să lucrezi cu tine. De unde știu când să mă opresc?  De la tine!  Tu ești  persoana cu care comunic, tu ai nevoie de răspunsuri pe care nu ai curajul să ți le oferi! Ceea ce e oarecum normal, ținând cont de felul în care majoritatea am fost crescuți … cu aripile tăiate, cu credința că alții știu ce e corect, ce se face, ce e moral, ce e imoral…

Îți spun acum câteva cuvinte despre mine:

Numele meu este Maria F.{Fernea} (în conversațiile noastre, dacă le vei dori, doar atât vreau să știu, prenumele și  eventual  inițiala numelui)  sunt absolventă  a unei facultăți de teologie, mai multe cursuri de calificare : vânzări, resurse umane, contabilitate, am lucrat și mai lucrez în unele domenii.  Cum e lesne de înțeles am “rătăcit” cautând ceva … acel ceva … care să mă facă să simt că am un aport  în lume, că ceea ce am învățat face bine și celor din jurul meu!  Am simțit asta când am făcut cunostința cu un sistem de terapii alternative destul de controversat, REIKI, la un moment dat  maestra mea a zis : “ca să îi ajuți pe alții e imperios necesar să te ajuți pe tine” și asta am făcut și fac… Reiki e unul din sistemele de dezvoltare personală pe care le-am folosit in evolutia mea, l-am menționat deoarece e cel mai controversat ….. sau așa s-a întâmplat ca această informație să ajungă la mine. Voi aborda fiecare sistem pe care l-am studiat, in articolele pe care le voi publica aici periodic.

 Învațarea e continua, am făcut și absolvit un curs de Consilier pentru Dezvoltare Personala, a cărui metode le-am aplicat pe mine timp de mai bine de un an. Acum consider  că pot oferi și celorlalți din cunostințele și experiența mea. Și pentru că învatarea continua m-am înscris la un curs de Psihologie Integrativă pe care îl încep în luna octombrie, adică în câteva zile.

Cu siguranță te întrebi dacă acum, după atâta studiu și exercițiu sunt “PERFECTA”, evident că NU, mereu mai am ceva de îmbunătățit, de conștientizat, de învătat … și atunci mă vei întreba: “ce folos toate astea?” Răspunsul e simplu, zic eu:  “ viața mea e mai frumoasă, mai liniștită, e trăita în acceptare și știu că ceea ce nu îmi place poate fi oricând schimbat prin schimbarea raportării mele la ceea ce se întampla”.

Poate vei spune : “ușor de zis”… Răspunsul e: “ușor de făcut” după ce afli și accepți că totul depinde de raportarea ta la ceea ce se întâmplă…

Uite un exemplu din trecutul meu recent:

Am un prieten care “dispare”…  E mereu ocupat cu diverse: job, pasiuni, prieteni … Definiția mea pentru prieten e simplă “mă accepți așa cum sunt, te accept așa cum eșți”; asta pâna într-o zi când    l-am sunat și nu a avut timp să îmi asculte vaicăreala … După ce a trecut nemulțumirea că “prietenul meu mă refuză, nu iși face timp pentru mine …(știi  tu restul )…  am realizat că eu nu îl acceptam așa cum e … că aveam pretenții de la el, că aveam așteptări, că era treaba lui să mă asculte, să îmi ofere soluţii…ceea ce e greșit! Singura persoana care e disponibilă pentru mine şi nevoile mele, mereu sunt eu! Eu să fiu atentă la ce simt, la ce decizii am de luat, la ce scot pe gură, la ce gândesc! Că e binevenită o discuție cu cineva din exterior care mă cunoaște? Da, categoric da! Dar decizia îmi aparține și nu e nimeni responsabil pentru starea mea de bine sau de rău, nimeni în afara de mine!

Că e un drum plin cu provocări, cu diverse situațIi ciudate cu care  nu ne-am mai întâlnit? Categoric da! Cu momente de îndoială? Cu momente de deznădejde? Da, sunt și aceste momente prezente, fac parte din noi! Tot eu  pot schimba valenţa,  pot considera lecţie – pe care o învăt, integrez, înţeleg – (fie am judecat şi catalogat,iar acum e rândul meu să fiu judecată şi catalogată;  fie am conditionat şi acum sunt conditionată…)

Drumul „Minte linistită, Viață fericită”… continua